GY.I.K. (gyakori kérdések és válaszok)

De nem ám! Az SMS-nek ugyanis több olyan tulajdonsága van, ami miatt manapság is különösen ajánlott a használata. A bankok nem véletlenül küldik SMS-ben a belépési kódokat és egyenleg-közlőket, de egyéb szolgáltatók is előszeretettel használják az SMS-t a fontos és érzékeny információk továbbítására. Néhány az SMS előnyei közül:
- az SMS fogadásához nem kell internet-kapcsolat, így szinte bárkit elérhetünk vele akinek mobiltelefonja van
- egy telefonszám egy mobiltelefonhoz (és egy előfizetőhöz) kapcsolódik, így könnyen beazonosíthatjuk vele az ügyfeleket
- az SMS nem kerül SPAM mappába, és szinte biztos, hogy a címzett megnyitja és elolvassa
Ha korlátlan mennyiségben szeretnél SMS-t küldeni a saját tárhelyeden lévő PHP kódból, akkor ahhoz először is kell egy mobil előfizetés, aminek a havidíja 10 ezer Ft körül van. Szükséged lesz továbbá egy Android-os okostelefonra (vagy táblagépre), amelyen az SMS kapu Android alkalmazást futtatod (egyszeri díja 20.000 Ft). Ingyenes SMS küldésről tehát szó sincs... viszont ha havonta párezer SMS-t szeretnél elküldeni, akkor egy SMS díja csak pár forint lesz, ami azért már nem drága. Röviden tehát: ingyen ugyan nem, de korlátlanul küldhetsz SMS-t a tárhelyeden futó PHP kódból az SMS kapu Android szolgáltatással.
Kb. 2 másodpercenként 1db SMS küldését javaslom, ha azt szeretnéd hogy elmenjen és meg is érkezzem az SMS. A megfelelő PHP kód használatával így óránként akár 1800db SMS-t is elküldhetsz. Más kérdés, hogy a szolgáltatód mit szól ehhez, ugyanis a korlátlan SMS küldés sem korlátlan (ha elolvasod az apróbetűs részt). Normál felhasználás alatt azt érti a szolgáltató, hogy mondjuk percenként 1-2 SMS-t küldesz, és naponta kb. 50-et. Ettől függetlenül tehetsz egy próbát, hátha nem veszik rossz néven a többezer SMS küldését. Ami a telefont illeti, néhány modell lekorlátozza az SMS küldését ha azt látja, hogy sűrűn küld az app üzeneteket... Szóval mindenképp tesztelned kéne a próbaverzióval, hogy mit bír a telefon, és mit tolerál a szolgáltatód!
A programozott SMS-küldéshez és az SMS-ek automatikus feldolgozásához egy HTTP hívást kell intézni a webes admin felületen található PHP kódokhoz. Ezt a hívást más programnyelvekből és fejesztői környezetekből is el lehet indítani, de magát a feldolgozást már a PHP kód végzi, ehhez pedig ismerni kell ezt a programozási nyelvet. Ha meg szeretnéd tanulni, ajánlom a kezdőknek szóló oktatóvideóimat: webfejlesztés kezdőknek - kattints ide!